EP10 – Betere vacatures schrijven: informeren, preselecteren en converteren – Nicol Tadema (Voor Tekst)

Ze zijn de laatste schakel in alles wat met employer branding te maken heeft. Met een paar honderd woorden moeten ze een lezer omzetten in een sollicitant. In de war voor talent zouden zij hét ultieme wapen moeten zijn.

Toch is de doorsnee vacature op z’n best middelmatig te noemen. Vacatureteksten staan vol met clichés en vage zinnen. En het lijkt wel een sport om zoveel mogelijk te copy-pasten.

In deze aflevering maken we komaf met slappe vacatures. Nicol Tadema deelt haar tips over vacatures schrijven. Nicol is zaakvoerster van Voor Tekst, een bureau gefocust op arbeidscommunicatie. En auteur van het boek Werven met Woorden, een handleiding om betere vacatures te schrijven.

Ik heb het met Nicol over

  • De ideale vacatureopbouw. Wat verwacht je potentiële sollicitant eerst te lezen? Wat vindt hij of zij minder belangrijk?
  • De juiste functietitel. Hoe val je op tussen andere vacatures? Hoe trek je lezers naar binnen? En is het een goed idee om naast functietitel bijvoorbeeld ook regio mee op te nemen?
  • Een wervende intro. Hoe verleid je zelfs latent werkzoekenden om verder te lezen? Welke aspecten in je vacature schuif je naar voren? En waarom mag je het best letterlijk nemen dat je iemand moet wakker schudden?
  • Een correcte jobinhoud. Vermijd eenheidsworst door concreet én compleet te zijn. Zo krijg je een vacature die écht van jouw bedrijf is.

De Employer Value Proposition (EVP) ken je misschien al. Maar een vacature schrijven, draait om de JVP, de Job Value Proposition. Met deze aflevering heb je alles in handen om betere vacatureteksten te schrijven.

En uiteraard passeert ook Google For Jobs de revue.

Een betere vacature schrijven: beluister de aflevering via

 

EP10 – Betere vacatures schrijven: informeren, preselecteren en converteren – Nicol Tadema (Voor Tekst)